15 Kasım 2010 Pazartesi

Se Viene... El Superclasico


Yıllardır kendi ligimizdeki derbileri hep dünyanın bir numarası olarak görür ve o gözle bakarız. Fakat 90 dakikanın sonunda büyük hayal kırıklıkları yaşarız. Peki, bir derbiyi 1 numara yapan değerler nelerdir? Mücadele mi? Taraftarlarının büyüklüğü mü? Saha içi ve saha dışında yaşanan olaylar mı yoksa iki takımın uluslar arası futboldaki başarısı mı? Evet, yarın akşam sadece Arjantin değil, tüm dünyanın gözü El Monumental’de olacak.

Bu büyük derbi öncesi sizlere iki takımın tarihinden ve geçmiş derbilerde yaşanan olaylardan, iki takımı kıyaslayarak bahsetmek istedim.

River Plate, 5 Mayıs 1901’de Arjantinli gençler tarafından kurulurken, Boca Juniors bundan 4 yıl sonra 3 tane İtalyan göçmen kardeşin kurduğu bir takımdır. River Plate tarihi boyunca 33 lig şampiyonluğunun yanı sıra, 2 tane de Copa Libertadores  şampiyonluğu yaşamışken, Boca Juniors‘ın ise 23 lig şampiyonluğuyla birlikte, 4’ü son 10 yılda olmak üzere toplamda 6 kere bu kupayı almaya hak kazanmıştır.

River Plate’li taraftarlar Boca Juniors’lu taraftarların fakirlikleriyle alay edip deplasmana maça gittiklerinde çoğu stadın etrafında maske takar ve stadın etrafının “bosteros” yani leş koktuğunu iddia ederler. Boca’lı taraftarlar ise River Plate’i takmış oldukları lakapta da anlaşılacağı gibi burjuvalıkla suçlarlar fakat geçmişe indiğimizde bu burjuvalığın nedeni biraz farklıdır. Bu iki ezeli rakip Buenos Aires’in aynı mahallesinde kurulmuştur, aralarında oynadıkları ilk maçta büyük olaylar çıkar ve maç tamamlanamaz bunun ardından da River Plate bu olaylar sonrası o mahalleden, Buenos Aires’in Nunez mahallesine taşınıp “Los Milionarios” lakabını alırlar. Fakat bu zorunlu göç de iki takım arasındaki husumeti durdurmaz, aksine zamanla olayların çığırından çıkmasına neden olur. İki takım arasından geçmişten bu yana çıkan olaylarda her iki takımdan toplamda 50 taraftar ölmüştür. Bu iki takım arasındaki rekabet anlayışı o kadar değişiktir ki 1994 de River’in 2–0 yendiği bir maç sonrası Boca’lı taraftarlar 2 River taraftarını öldürür. Bu olay sonrası Boca’lı taraftarın olaya bakış açısını anlatan bir grafitti mahallelerinde görülür:”river 2-boca 2 & simdi berabereyiz! " hatta bir sonraki boca macinda su pankart açılır. "kahramanlar, sizinle gurur duyuyoruz !" 2 River taraftarına ithafen yazılan bu pankart rekabettin artik spor olmaktan çıkıp bir savaşa dönüştüğünü açıkça ortaya koyar. Ayrıca bu iki takımın sponsorları da farklıdır ve iki taraftar grubu içinde rakip sponsorun ürününü kullanmak kulübe yapılmış bir ihanettir.

Bu iki büyük takımın elbette tarihlerinde de büyük oyuncular bulunmaktadır. Bunların en başında geleni de elbette Boca’lı taraftarların tanrı olarak gördüğü Maradona gelmektedir. Boca’lı taraftarların bir diğer göz ağrısı ise attığı 228 golle takım tarihinin en çok gol atan oyuncusu olan Martin Palermo’dur. River tarihine baktığımızda ise Angel Labruna, Enzo Francescoli ve Alfredo di Stefano iz bırakan oyuncular olmuştur. Bu iki takım ayrıca alt yapılarına vermiş oldukları önemle birlikte Arjantin’den Avrupa’nın önde gelen takımlarına oyuncu akışını yıllarca başarıyla sürdürmüşlerdir. Fakat son yıllarda Arjantin’de bu iki takımın hegemonyası yıkılmış durumda ve bu büyük maç öncesi River ligde 12. sırada bulunurken, Boca 15. sırada bulunmaktadır. Fakat bu düşüşün derbinin büyüklüğüne yansıdığını söylemek hayalcilikten öteye geçmez.


Aslında Boca Juniors - River Plate maçı sadece bir futbol karşılaşması değildir. Ülkenin %40 Boca’yı, %33’ü River’i tuttuğundan bir ülkenin kendi içindeki kavgasıdır. Yarın izleyeceğimiz maç belki şampiyonu belirlemeyecek ama ertesi gün Buenos Aires’te kimin söz sahibi olacağını belirleyecek.

Küçük bir not maçı izlemek isteyecek Türk sporseverlerin saat 00.00 da Spormax’i açmaları yeterli…

Yazan : Samet Yılmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder