1 Kasım 2010 Pazartesi

George "Best!"


O isminin yeşil sahaların dışında da konuşulmasını sağlayan futbol tarihinin ilk büyük yıldızı ve Manchester United’ta 7 numara efsanesini başlatan ilk isimdi. Tıpkı Manchester United teknik direktörü Sir Matt Busby'nin telefonuna gecenin bir yarısı bırakılan mesajda olduğu gibi onu yeteneklerinin doğuştan geldiğine şüphe yoktu. 60’lı yılların sonlarına doğru Manchester United ile yakaladığı başarı sonrası hem taraftarın hem de basının ilgi odağı haline gelen Best medya tarafından Beatles’ın 5. ve yeni üyesi olarak tanıtılıyordu fakat Best’in ilgi alanı the Beatles’tan çok farklıydı. Fakat o sonunu hazırlayacak olan alkol ve kadınlara olan düşkünlüğüyle yıllar ilerledikçe futboldan uzaklaştı. Best alkole ve kadınlara olan tutkusunu şu unutulmaz cümlelerle anlatmış:

“1969 yılında kadınları ve alkolü bırakmaya karar verdim. Hayatımın en kötü 20 dakikasıydı."
"Bazı şeyleri çok özlüyorum. Meselâ Kanada Güzeli, İngiltere Güzeli, Dünya Güzeli."
"Hatunlara, kumara, hızlı arabalara çok para harcadım. Gerisini ise sadece çarçur ettim."

Aslına bakarsanız Best’i  en iyi anlatacak sözleri o dönemlerin futbol dünyasındaki önemli insanları söylemiş:

Cantona: "Cennetteki ilk antrenmanında sağ açığa geçip, sol bekteki Tanrı’nın başını döndürecektir. Bana takımında bir yer ayırmasını çok isterim. Yok, hayır, Tanrı’nın değil Best’in takımında elbette…"

Johnny Giles: "Pele, Best kadar yetenekli değil.. Ve kesinlikle Cruyff'dan iyiydi çünkü Best'in cesareti vardı." 

Sir Bobby Charlton: "O'nu koruyamadık. Ondan iyisi olmadı belki de olmayacak." 

Ama Best’i en iyi anlatan cümleler Maradona’nın onun için” idolüm” Pele’nin ise “en iyisi” yorumunu yapmasından sonra bir İrlanda atasözü açıklıyor:


Pele good, Maradona better…George BEST


Yazan : Samet Yılmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder