28 Mayıs 2011 Cumartesi

Akdeniz havası: AC Ajaccio


Tribünlerin en samimi olduğu ülkelerden biridir Fransa.. Taraftarlar, Akdeniz coğrafyasının oranın insanlarına aşılamış olduğu coşku ve sıcak kanlılıkla destekler takımlarını.. Özellikle de bazı takımların tribünlerinin İtalyan tribünlerinden aşağı kalır tarafı yoktur. Aynı İtalya’daki gibi siyasi görüşleriyle öne çıkan tribünler ve takımlar da vardır. Bunlardan biri de AC Ajaccio…

AC Ajaccio, Fransa’nın İtalya sınırının izdüşümüne (Akdeniz üzerindeki) denk gelen, aynı zamanda Napolyon’un yerlisi olduğu ve Akdeniz’in 4. büyük adası olan Korsika’nın takımı... Ada, Fransızların 2. Dünya Savaşı’nda kurtardıkları ilk toprak olarak da Fransa tarihinde önemli bir yere sahip. Ayrıca 2. Dünya Savaşı sırasında İtalyanlar tarafından işgal edildiğinden ve İtalya’ya yakın konumda olduğundan, adada İtalyan havasının hakim olduğunu da söyleyebiliriz. Bu durum, adanın iki büyük takımı olan ve doğal olarak rekabet içerisinde olan Ajaccio ve SC Bastia tribünlerine de yansımıştır. İki takım arasındaki bu rekabette genel anlamda Bastia öndedir. Fakat henüz biten Ligue 2’de Ajaccio, sezona çok kötü başlamasına rağmen (ilk 10 maçta 2 galibiyet) 38 hafta sonunda 2. olarak Fransa’nın en üst ligine (Ligue 1) çıkmayı başardı. Fransa’nın 3. Ligi’nde bulunan ezeli rakipleri Bastia ise sezonu şampiyon olarak tamamlayıp Ligue 2’ye yükseldi. Bu bakımdan olası bir “Derby Corse”u da en azından önümüzdeki sezon için ortadan kaldırmış oldular. Ayrıca, Korsika adasının 2010-11 sezonunu rüya gibi bir sonla bitirdiğini de söyleyebiliriz.

Yazının konusunun asıl kahramanı olan Ajaccio takımının son yıllarına baktığımızda; 2002 yılında Ligue 2’de şampiyon olarak Ligue 1’e yükseldiler. Ligue 1’de, -lig atlayan her takım gibi- ilk önce kalıcı olmayı amaçlarlar. Bunu başardıklarını da söyleyebiliriz. Çıktıkları ilk sezonda son haftada aldığı puanla ligde kalırlar. Sonraki sezon yine aynı şekilde son maçı kazanarak ligde kalır Ajaccio... Takım, sezonun kırılma anlarında aldığı puanlarla ligde kalmayı adeta alışkanlık haline getirerek 2004-05 sezonunda da son maçını kazanarak ligde kalır. 3 sezon üst üste düşme potasında mücadele edip, 3 sezon üst üste ligde kalmayı başarmışlardır. Hep iki kez sıçrayan çekirge onlar için üçüncü kez de sıçramıştır. Artık kendilerini bir kademe yukarı taşımak zorundadırlar. Fakat bunu başaramazlar ve 2005-06 sezonunda Ligue 2’ye geri dönerler.. 5 yıllık Ligue 2 macerasından sonra seneye tekrar Ligue 1’de mücadele edecekler.. Taraftar grupları olan “Iguerrieri”nin bir sonraki sezonu sabırsızlıkla beklediğini tahmin etmek güç değil. Bu arada unutmadan söyleyelim maçlarını yaklaşık 12.000 kapasiteli Stade François Coty’de oynuyorlar.

Son olarak ufak da olsa tribünlerinden bahsedelim... Tribünlerinde zaman zaman Che Guevara pankart ve bayrakları açarlar. Bu durum aslında adanın Fransız egemenliğini pek kabul etmeyen ve biraz da asi havasından kaynaklıdır.. Hatta takımın bile Korsika’nın bağımsızlığını savunan bir örgütün amblemini formalarına koyduğu söyleniyor.. Neyse, umarım yeni sezonda da sol kanattan yapılan Ajaccio ortalarının hepsi golle sonuçlanır.
Saldır Ajaccio!

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder